Matelin Lahja-aitan tarina

Matelin tarina alkoi yli 30 vuotta sitten Joensuun torilta. Pari kesää teimme torikauppaa Joensuun torilla myyden pohjoiskarjalaisia käsitöitä, kunnes sopivat tilat myymälälle löytyivät Joensuun Niskakadulta, vanhasta idyllisestä puutalosta. Siinä vihreässä puutalossa Matelin Lahja-aitta toimi lähes 14 vuotta, kunnes Kauppakadun ja Niskakadun vanhat puutalot purettiin. Tämän seurauksesta myymälä siirtyi vihreästä puutalosta vihreään lasitaloon joen rannalle, Kanavarannan kiinteistöön.

Taitokorttelin avauduttua perustimme Taitokortteliin toisen pienen myymälän, Suomi-putiikin, jossa sai ihailla niin linnunlaulua kuin suomalaista koivumaisemaa. Muutaman vuoden jälkeen tiloja laajennettiin ja väliseinä kahden liiketilan väliltä purettiin, syntyi nykyinen Matelin Lahja-aitan myymälä.

Monenlaisia vaiheita on näiden vuosikymmenien aikana eletty. Muutaman vuoden Matelilla oli myymälä myös Helsingissä. Kuopiossa Kauppakeskus Minnassa myymälä toimi kaikkiaan yli 20 vuotta.

Nyt kaikki toiminta on keskitetty yrityksen juurille, Joensuun torin laidalle Taitokortteliin.

Ilomantsilaisuus, joensuulaisuus ja karjalaisuus ovat aina olleet tärkeänä osana koko yrityksen toimintaa. Karjalainen ilo ja huumori hersyy niin tuotteiden kautta kuin välittömänä palveluna.

Tervetuloa tutustumaan tuotteisiimme verkkokauppaan sekä laajempaan valikoimaan Joensuun Taitokorttelin kivijalkamyymäläämme!

Matelin nimen taustaa

Matelin Lahja-aitan nimi juontaa juurensa ilomantsilaiseen runonlaulajaan, Mateli Kuivalattareen, jonka Elias Lönnrot tapasi vuoden 1838 runonkeruumatkallaan Koitereen rannoilla. Mateli on yksi harvoista naisrunonlaulajista, jonka Lönnrot mainitsi nimeltä ja nimitti tätä ”oikiaksi laulajaksi”. Tähän pohjautuen Matelin Lahja-aitan tuttu lause on ”Oikia vaate- ja lahjapuoti”.

Matelin Lahja-aitan juuret ovat syvällä ilomantsilaisuudessa, pohjoiskarjalaisessa luonnossa ja iloluontoisuudessa.

Pieni mukava kuriositeetti ja yhdistävä seikka sitoo myös uuden Matelin uutuustuotteen, Minna Immosen suunnitteleman keto-orvokkityynyliinan, ja Elias Lönnrotin yhteen. Elias nimittäin on nimennyt aikoinaan keto-orvokin.

Mateli's Design- tuotemerkki

Matelin Lahja-aitassa valmistamme ison osan myymälän tuotteista Mateli's Design-tuotemerkin alla eli kyseessä on siis Matelin Lahja-aitan oma brändi, jota käytämme niin vaatteissa kuin keittiötekstiileissäkin. Mikäli olet jälleenmyyjä ja kiinnostunut tuotteistamme, otathan yhteyttä suoraan Railiin.