Kylpypyyhe kierrätyspuuvilla 75x150 vaaleanharmaa

Varastossa

Kuvaus

Lapsuuden saunamatkasta saunatuotteisiin

Sauna on vahvasti osa suomalaisuutta, suomalaista perinnettä ja kulttuuria. Lapsuudestani nousee mieleeni vahvasti jokakesäinen saunavastojen teko juhannuksen jälkeisenä aikana koko talven varalle. Vastat pistettiin orrelle kuivumaan ja odottamaan saunareissuja. Meillä ei ollut omaa saunaa, vaan kävimme talvisin joka lauantai mummolan yhteisessä savusaunassa. Kesäisin järvessä käytiin pesulla eikä isotöistä saunaa lämmitetty edes joka lauantai. Savusaunaa lämmitettiin monta tuntia, vinttikaivosta nostettiin pesuvedet tai jos kaivossa ei riittänyt vesi, haettiin se monen sadan metrin päästä Muokonjärvestä, avannosta ,kelkalla tai kantamalla. Välillä turvauduttiin veden jäähdyttämiseen lumella, konstit olivat moninaiset. Siihen aikaan ei harrastettu avantouintia, vaikka siihenhän olisi ollut hyvät mahdollisuudet valmiiksi tehdyssä avannossa.

Kaikessa oltiin hyvin omavaraisia ja pellavaa kasvatettiin omilla pelloilla. Pellavaa piti käsitellä monella eri tavalla ennen kuin siitä saatiin valmista lankaa kudottavaksi kangaspuilla kankaaksi.. Mummolassa olivat kangaspuut koottuna ainakin talvisaikaan ja pellavakangasta syntyi omin käsin. Itsekin muistan opetelleeni jo hyvin pienenä kutomaan pellavakangasta, jalat eivät oikein yltäneet vielä polkimille.

Näistä rakkaista muistoista ovat syntyneet Mateli’s Design pellavaiset saunatakit, pyyhkeet, laudeliinat ja muut tuotteet. Pellava on kestävää ja materiaali vain paranee käytössä. Pellavaiset saunatekstiilit kestävät hyvin aikaa: isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Viime vuosina rinnalle ovat tulleet kierrätyspellavat ja -puuvillat, ekologisuudesta on tullut tärkeä asia meille. Mukavia saunamatkoja ja kestävän kehityksen saunatekstiilejä myös sinulle!